Gemeenschappelijke regelingen
Verbonden partij
Gemeenschappelijke Regeling Twiske-Waterland
VestigingsplaatsOostzaanWebsiteVisieHet bevorderen van een evenwichtige ontwikkeling van de openluchtrecreatie o.a. d.m.v. het treffen van maatregelen en voorzieningen ten behoeve van openluchtrecreatie. Het duurzaam in stand houden van het specifieke en gedifferentieerde karakter van het landschap door bescherming, ontwikkeling en consolidatie van waarden die het in zich heeft.
BeleidProgramma accenten in 2019 zijn:
- Begeleiden uitvoering recreatievoorzieningen Markermeerdijk;
- Beheer en onderhoud van recreatieve infrastructuur
- Samenvoegen gescheiden financiële administraties Landschap Waterland en Twiske
Risico'sIn algemene zin: besluitvorming met financiele gevolgen door het bestuur van de GR heeft gevolgen voor de participanten.
Openbaar belangEr wordt een indexering van de bijdrage voorgesteld van 0,65%.
De algemene reserve is voldoende om het gebied duurzaam te beheren. Deze is met name bedoeld voor groot onderhoud en vervangingen in de toekomst.
Gemeentelijk belangDe gemeente wordt in het bestuur vertegenwoordigd door wethouder Schütt.
FinanciënFinancieel resultaat 20176901-01-201731-12-2017Eigen Vermogen2.0292.078Vreemd VermogenFinanciële toelichtingDe jaarlijkse gemeentelijke bijdrage in de begroting 2019 is € 32.329
Verbonden partij
Omgevingsdienst IJmond
VestigingsplaatsBeverwijkWebsiteVisieDe omgevingsdienst IJmond draagt bij aan het bereiken en in stand houden van een veilige en duurzame fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit binnen haar werkgebied. Daarbinnen inspireren wij burgers en bedrijven tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het resultaat is een landelijk vooruitstrevende en toekomstbestendige voorbeeldorganisatie waar partners met vertrouwen mee samenwerken.
BeleidHet basistakenpakket betreft de vergunningverlening-, toezicht- en handhavingstaken (VTH) op het gebied van milieu met betrekking tot complexere inrichtingen en ketens (grondstromen/ asbest/ afval) in een gemeente. De Omgevingsdienst IJmond voert deze taken uit voor de gemeente Edam-Volendam. Zij worden soms ook ingehuurd voor extra taken zoals geluidscontrole kermis, controle inrichtingseisen drank- en horecavergunning en diverse taken/projecten op het gebied van duurzaamheid. Hiermee wordt dus mede invulling gegeven aan de doelstellingen op het gebied van omgevingskwaliteit.
Risico'sEr is een algemeen risico ten aanzien van besluitvorming vanuit de GR waarbij de participanten verantwoordelijk zijn voor de financiële gevolgen daarvan. Verder is er risico ten aanzien van de kostenontwikkeling ten opzichte van de geleverde kwantiteit en kwaliteit van producten.
Openbaar belangDoor bundeling van specialismen realiseren wij, namens onze gemeenten en provincie, een grotere efficiëntie en een hogere kwaliteit van onze werkzaamheden. Het geeft ons ook de mogelijkheid om gemeente overstijgende projecten breed op te pakken. Belangrijk, want milieu stopt niet bij de grenzen van een gemeente. Denk hierbij aan thema's als mobiliteit en luchtkwaliteit.
Gemeentelijk belangMet de inwerkingtreding van de wet Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) is de overdracht van deze zogenaamde basistaken een verplichting geworden. Het is daarbij ook een verplichting geworden om dat in de vorm van een te regelen. De gemeente is voor wat betreft deze basistaken dan ook per 1 mei 2017 toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJmond.
De gemeente wordt in het bestuur vertegenwoordigd door wethouder Runderkamp.
FinanciënFinancieel resultaat 20171301-01-201731-12-2017Eigen Vermogen483412Vreemd Vermogen8.8888.283Financiële toelichtingDe bijdrage aan de omgevingsienst IJmond bedraagt in 2019 € 150.868