Vennootschappen en coöperaties
Verbonden partij
N.V. HVC
VestigingsplaatsAlkmaarWebsiteVisieHVC is verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders.
Zij zet zich onverminderd in om steeds meer materialen te hergebruiken door diverse soorten afval apart in te zamelen. HVC is de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland.
Daarnaast produceert HVC duurzame energie (warmte, elektriciteit en gas) uit afval, biomassa, wind, zon en geothermie en leveren die aan gemeenten, waterschappen, bedrijven en particulieren.
Verder ondersteunt zij bij maatregelen om lokaal te verduurzamen.
Duurzame energie (warmte, elektriciteit en gas) halen we uit afval, biomassa, wind, zon en geothermie.
BeleidDe huidige situatie continueren.
Risico'sDe garantstelling is opgenomen in de risicoparagraaf gemeente Edam Volendam.
Openbaar belangDeelnemende overheden te helpen met het realiseren van hun doelstellingen op het gebied van hergebruik van grondstoffen, afvalbeheer en duurzame energie
Gemeentelijk belangDe gemeente is aandeelhouder van de N.V. HVC en heeft met acht aandelen een minderheidsbelang.
Over het aandelenbezit ontvangt de gemeente mogelijk een dividenduitkering, alsmede een provisie voor het garanderen van geldleningen die ingezet worden voor afval gerelateerde activiteiten.
FinanciënFinancieel resultaat 201713.58501-01-201731-12-2017Eigen Vermogen89.603103.216Vreemd Vermogen860.491849.006Financiële toelichtingIn de begroting is als een garantstellingprovisie € 16.250 als baten opgenomen. Tot een dividenduitkering is het nog niet gekomen.
De bijdrage van de gemeente betreft een bedrag gerelateerd aan het aantal aangeleverde en verwerkte tonnages afval.
Overige verbonden partijen
Verbonden partij
Vervoerregio Amsterdam
VestigingsplaatsAmsterdamWebsiteVisieDe vervoerregio zet zich in voor een optimale bereikbaarheid van de Amsterdamse regio.
BeleidVerbinden is de missie van de vervoerregio die uitgevoerd wordt via de volgende programma's:
- Mobiliteit
- Openbaar Vervoer
- Infrastructuur
De Vervoerregio is een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer. Om op een goede manier te overleggen en besluiten te nemen zijn er diverse (bestuurs)vormen van overleg: De regioraad, het dagelijks bestuur, portefeuillehoudersoverleggen en commissies.
Naast de bestuurders is een ambtelijke organisatie binnen de Vervoerregio Amsterdam actief om namens de gemeenten besluitvorming voor te bereiden, regionaal beleid op stellen, concrete projecten te initiëren en uit te voeren én samenwerking tussen betrokken partijen tot stand te brengen.
Risico'sOpenbaar belangGoede verbindingen tussen bestemmingen zijn belangrijk zodat mensen zich snel via openbaar vervoer, fiets of auto snel, veilig en confortabel kunnen verplaatsen.
Gemeentelijk belangDe gemeente Edam-Volendam is vertegenwoordigd in de Regioraad door drie raadsleden.
FinanciënFinancieel resultaat 201701-01-201731-12-2017Eigen Vermogen3.2161.264Vreemd Vermogen259.985287.517Financiële toelichtingDe gemeente draagt financieel niet bij aan de Vervoerregio Amsterdam.
In voorkomende gevallen wordt getracht gemeentelijke projecten, voor de binnen het beleid passende onderdelen, gesubsidieerd te krijgen door de Vervoerregio.
Verbonden partij
Regionale samenwerking waterketen Zaanstreek-Waterland
VestigingsplaatsWebsiteVisieSamenwerking tussen gemeenten, waterschap en waterleidingbedrijf om in het waterbeheer tot besparingen en kwaliteitsverbetering te komen en kostbare kennis met elkaar te delen.
BeleidHet op 23 mei 2011 ondertekende Bestuursakkoord Water (BAW) dat door het Rijk is gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van waterleidingbedrijven heeft als doel te komen tot kostenbesparing, betere kwaliteit en minder kwetsbaarheid vanaf het jaar 2020. Kortweg wordt dit de 3 K’s genoemd. Naast de stimulans vanuit het Bestuursakkoord Water is er ook een regionaal belang om meer en beter samen te werken in het stedelijk rioolwaterbeheer. Daarnaast vindt uitwisseling van kennis binnen de regio veelvuldig plaats.
Risico'sOpenbaar belangDoor collectieve aanbesteding wordt voordeel behaald. Voorbeelden hierin zijn: het onderhoudsmatig collectief reinigen en inspecteren van rioolstelsels en kolken zuigen.
Ook is regionaal een Gemeentelijk Riolering Plan (GRP) gemaakt met uniformiteit; wel behoudt iedere gemeente haar eigen kosten/dekkingsplan.
Het plan betreft de periode 2018-2023 en is vastgesteld in de raadsvergadering van 15 februari 2018.
Gemeentelijk belangEdam-Volendam is een van de acht deelnemende regiogemeenten voor samenwerking in de afvalwaterketen.
Gezamenlijk opgepakte projecten worden qua kosten door de deelnemers van de regio Zaanstreek-Waterland naar rato van deelneming gedeeld.
FinanciënFinancieel resultaat 201701-01-201731-12-2017Eigen VermogenVreemd VermogenFinanciële toelichtingDe jaarlijkse bijdrage van Edam-Volendam bedraagt € 54.550. Daarnaast neemt elke deelnemer haar ambtelijke inzet voor eigen rekening.
Gezamenlijk opgepakte projecten worden qua kosten naar rato door de deelnemers gedeeld.