Begroting 2019 Edam-Volendam

Bedrijfsvoering

ICT

Op ICT-gebied zijn wij in de regio een vooruitstrevende speler. Wij zijn vaak pilotgemeente bij nieuwe ontwikkelingen en nemen actief deel aan ontwikkelplatforms. ICT hangt bij ons samen met informatievoorziening, informatiebeveiliging en privacy. Digitale dienstverlening optimaliseren is onze ambitie. Dit uit zich in de volgende doelen:

  1. ICT infrastructuur op orde en planmatig doorontwikkelen
  2. Informatievoorziening meer digitaal
  3. Informatiebeveiligingsmaatregelen aantoonbaar maken
  4. Privacy: ieder personeelslid kent de bedoeling

ICT infrastructuur op orde en planmatig doorontwikkelen

In het strategisch beleidsplan “Informatiestrategie 2017-2022” wordt onze visie en missie weergegeven. Op basis van deze visie en missie zijn beleidsuitgangspunten en vier doelstellingen geformuleerd, namelijk de basis op orde, informatie toegankelijk, ontwikkeling informatiesystemen en het nieuwe samenwerken. Jaarlijks worden deze beleidsuitgangspunten en doelstellingen geëvalueerd en waar nodig bijgesteld inclusief de eventuele consequenties voor de projectenkalender.
Met name de ontwikkelingen vanuit de doelstelling “Basis op orde” hebben invloed op de ICT infrastructuur. Op dit gebied staan de volgende projecten op de rol voor 2019:

  • Er moet een test- en uitwijkomgeving worden gerealiseerd in onze locatie aan de Mgr. C. Veermanlaan;
  • De huidige Microsoft Windows 2008 en 2012 Serveromgeving wordt vervangen door 2016.
  • Diverse projecten op het gebied van 'digitalisering' van bestaande processen;

Informatievoorziening meer digitaal

De gemeentelijke dienstverlening zal steeds meer digitaal gaan plaatsvinden, wat direct betekent dat ook de gemeentelijke organisatie meer digitaal en zaak- en procesgericht moet gaan werken.
De ontwikkelingen en benoemde projecten vanuit de doelstellingen “Informatie toegankelijk”, “Ontwikkeling informatiesystemen” en “Het Nieuwe Samenwerken” hebben hier invloed op. In 2019 gaan we hiervoor in ieder geval aan de slag met:

  • het door ontwikkelen van onze wijze van zaak- en domeingericht werken;
  • de behoefte om de vindbaarheid van opgeslagen en gearchiveerde informatie, vanuit diverse bronnen, te vergroten door het implementeren van content integratie.;
  • data analyse en informatiegestuurd werken

Informatiebeveiligingsmaatregelen aantoonbaar maken

De hoogste prioriteit is de maatregelen die in 2016 zijn genomen aantoonbaar (accountable) maken. De criteria van ENSIA vragen hierom. Hiernaast zal tevens aandacht worden besteed aan de maatregelen waarin wij tekort schieten welke zij opgenomen in het informatiebeveiligingsplan. Waarbij eerst die maatregelen worden uitgevoerd die gekoppeld zijn aan (verplichte) taken die we als gemeenten moeten uitvoeren en/of op ons afkomen. Als er dan nog tijd en/of gelegenheid over is, zullen  de maatregelen van de overige kwetsbare normen worden behandeld.

Privacy: ieder personeelslid kent de bedoeling

Privacy gaat iedereen wat aan. Dit gaat niet alleen over elkaar maar vooral met elkaar (verbinden). Dit door zorgvuldig, bewust om te gaan met gegevensverwerking en Privacy. Het wordt vertaald naar het borgen in (primaire) processen, vastleggen in de verwerkingsregistratie  en transparantie naar de burgers (vertrouwen). De AVG biedt mogelijkheden (leiderschap) zolang processen goed worden beschreven en/of beargumenteerd (wendbaar). We gaan op een veilige manier met persoonsgegevens om en respecteert de privacy van betrokkenen/burgers en collega’s. De gemeente houdt zich hierbij aan de wettelijke uitgangspunten, maar stelt de bedoeling boven de systemen. Het borgen en uitvoeren de wettelijke taken wordt gezien als een uitdaging en niet als belemmering. We kijken naar oplossingen en mogelijkheden.